Biologische bestrijding eikenprocessierups.

Zaterdag 15 februari 2020 zijn door de imker van Hofstede Sterreschans 12, door hem zelf gemaakte nestkastjes, langs de laan naar het ARK opgehangen. Dank!
De kastjes hebben een maatvoering waar koolmezen dol op zijn. De daar hopelijk gaan broedende koolmezen, zijn dol op de eikenprocessierups. Iedere rups die zij opeten, is minder potentiële overlast. Ondanks dat de eiken langs het ARK vol met de eikenprocessierups zitten, heeft Hofstede Sterreschans nauwelijks last. Wij vermoeden dat dit door de grote biodiversiteit in het park komt.

In combinatie met een ander maaibeheer per 2020 voor deze ARK-laan, hoopt Hofstede Sterreschans het aantal eikenprocessierupsen ook langs deze laan op biologische wijze nog verder terug te dringen. Door de hardere en drogere grondslag, ontwikkelt fluitenkruid zich hier minder. Ook doen bolletjes als sneeuwklokjes het daar minder goed. Winter 2019/2020 zijn wederom bollen aangeplant. Ook deze lokken insecten en wel vroeger in het seizoen dan ander bloeiend gewas, namelijk als de eikenprocessierups ook weer tot leven komt.

Per voorjaar 2020 zal deze laan nog minder dan voorheen worden gemaaid. De gedachte is om in mei/juni alleen het wandelpad, de struiken en een pad langs de noordelijke slootkant vrij te maaien. Langs die noordelijke sloot wordt het gewas anders zo hoog, dat het risico om daar later in het seizoen, bij uitmaaien van de slootkant, in de sloot te rijden, onnodig groot wordt. Je ziet de slootkant dan echt niet meer…
Zonder maaibeurt blijven de eiken in hoog gras/gewas staan, vol met hun biologische vijanden. Als de rupsen zich gaan ontwikkelen, komen ze zo hopelijk meer biologische vijanden tegen. De slootkanten maaien we vermoedelijk op zijn laatst pas tegen de winter.

In het overgrote deel van het park is de eikenprocessierups in nog veel mindere mate aanwezig. Vermoedelijk omdat daar nog veel meer (bloeiende) (on)kruiden/planten/struiken zijn, waar de biologische vijand van de eikenprocessierups graag op leeft en zo dichter bij de eikenprocessierups is. Als die ‘biologie’ het daar goed heeft, gaat die niet zondermeer een paar honderd meter verderop naar die ARK laan kijken. Waarom zouden ze?

De kastjes zijn gemaakt van resthout uit de bouwwereld.
Circulaire economie, al eeuwen op Hofstede Sterreschans!

Laan naar het ARK met 12 mezenkasten.
Detailopname: geheel van resthout uit de bouw gemaakte kasten.
Schitterend vakwerk van een oud timmerman!
Bijenkasten dragen bij aan de bestuiving.
Het hele jaar door bloeit er van alles, waardoor er voedsel voor de bijen in overvloed is.