Winterstek plataan loopt uit……..

De na de bladval gemaakte winterstekken van de oudste plataan van de Utrechtse Vechtstreek beginnen uit te lopen. De plataan is uit ongeveer 1760. Dat wil nog niet zeggen dat het goed blijft gaan….
Winterstek zijn potlood grote takken van 1 jaar oud die in een mengsel van 90% brekerzand en 10% gezeefde bladaarde, met een handje kalk ter pH correctie, zijn gezet. Het zand is na stekken niet natter gemaakt dan dat het uit de zak bij de bouwmarkt kwam. Door met een aquariumpompje lucht door een grote hoge wijnfles te blazen wordt de luchtvochtigheid in de kweekbak op 80% gehouden. Hierdoor drogen de stekken niet uit. Nu ze uitlopen  gaan ze op zoek naar vocht in de grond en worden ze gestimuleerd wortels te maken. Dit proces duurt 6-8 weken, waarna ze in afzonderlijke potjes gaan. Al die tijd is er gevaar voor schimmelvorming. Dit kan grotendeels worden voorkomen door de lucht in de kweekbak te circuleren met een kleine ventilator. In totaal zijn ongeveer 100 winterstekken gemaakt en in een tunnelkasje gezet.
Helaas is het slagingspercentage van dergelijke stekken laag, maximaal 30-40%. Na opkweken zullen deze platanen over een paar jaar op Hofstede Sterreschans worden geplant.

 

winterstek van de oudste plataan van de utrechtse Vechtstreek, 1760.