Zwemvijver

Welkom op het sort of blog rond de afbouw van de ecologische zwemvijver in wording.

Inleiding:
Sinds 1 mei 2015 is de betonnen mestbak niet meer in gebruik als mestbak. Het agrarisch gebruik van de hoeve is per die datum beëindigd.

Lege mestbak zonder beplanting (mei 2015).

Rondom de mestbak is een rand met vlinder en bijen lokkende planten aangeplant. Deze wordt in 2022 nog wat verbreed.
De afgelopen jaren heeft de voormalige mestbak al diverse keren kortstondig als zwemvijver dienst gedaan. Dat beviel !

Zwemvijver met vlinder en bijen lokkende randbeplanting.

September 2015 werd de Eerste Hofstede Sterreschans Kussengevecht Competitie gehouden. KLIK HIER voor een verslag.

Na dit succes is het plan opgevat er op termijn een echte ecologische zwemvijver van te maken. Vier grote buizen gevuld met lava zullen de waterzuivering vormen. De beheerder zijn eigenlijke vak is watertechnologie. In deze zuurstofrijke lavafilters wordt de zuiverende werking van de natuur in compacte afmetingen nagebootst. Deze buizen waren over en zijn per trekker uit het centrum van Utrecht gehaald. Zo krijgen ze een nuttige bestemming!

GVK buis in Utrecht ophalen.

In Nieuwersluis aangekomen moest er worden gelost. Lomp uit de kar op het stenen achtererf achter de boerderij storten zou einde buis betekenen. Op de zijkant van de kar zijn een aantal dunne balken gelegd, waarvan het uiteinde net in de grasmat van een strookje gras was getrapt. De buis was in Utrecht al op balken in de kar gelegd, waardoor hij wat hoger lag en zo van de ‘hellingbaan’ af was te duwen.
Vervolgens zijn de buizen met een aangepaste Chinese cirkelzaag van €35 in stukken gezaagd. Zaagblad er uit, doorslijpschijf er in, plus later nog vloerbedekking onder de zool tegen het trillen. In 45 minuten zaagde we 1 buis door.

Koelen & stofbestrijding met plantenspuit.
Schets Zwemvijver in wording.

Zaterdag 30 april 2022.
Start definitieve ombouw mestbak tot ecologische zwemvijver.

Twee buizen bleken na doorzagen een 5 cm verschillende diameter te hebben en zijn door een kraanmachinist met planken er tussen op elkaar gezet. De ene paste immers niet in de mof die op de andere buis zit. Het was anders bedacht! De bovenste buis weegt zeg 250kg. Er af trekken en laten vallen is geen optie, dan breekt GVK (=Glasvezel Versterkte Kunststof).
Tom Poes verzin een list !
Uit hergebruikte materialen is een kraan gemaakt. Denk aan twee oude balken uit de gerestaureerde Noordschuur met de oude bevestiging bouten. Onze jaren 70 Deutz trekker deed het feitelijke werk. Zie hier onder voor het scheiden. Door mof en buis iets aan te passen, oa een deel van het rubber te verwijderen, gaat het op elkaar gaan passen.
De kraan heeft bewezen deze tilklus vrij eenvoudig te kunnen. Straks zal de samengestelde buis ook zo rechtop worden gezet.

2 zware buizen van elkaar scheiden.
De gescheiden buizen.
Circulaire materialen:
oude RVS melkleiding als veiligheidsleuning,
dakgoten als waterplanten bakken langs muren,
doorgezaagde GVK buis als zuurstofplanten bak.
Meer circulair:
2 stukken uit dikke buis,
gaan waterplanten filter na lava-zuivering worden.

Vrijdag 13 mei 2022.
Twee buizen met verschillende diameter op elkaar krijgen.
Eerst is rubber pakking met de Fein Multicut los gezaagd.

Los zagen rubber pakking.

Zaterdag 14 mei 2022
Het polyester van de mof is tot op 1 cm hoogte afgezaagd. Daarna is de wanddikte van deze opstaande rand met een haakse slijper en de Fein gehalveerd. Vervolgens zijn de buizen op elkaar gezet met planken er tussen. Het zou wel eens kunnen gaan passen. De hoge buis is door de vorige eigenaar op de buitenkant al wat afgeschuind. Daar kan vast nog wat af.
De truc met de dunne stalen buizen als rollers, werkte uitstekend en zal bij de definitieve plaatsing ook worden gebruikt.Voordat tot definitieve passing wordt over gegaan, worden de buizen hun afwijking van perfect rond-zijn opgemeten. De grote buis is iets ovaal, de kleinere mogelijk ook iets. Twee ovalen recht op elkaar past beter dan verdraaid zijn ten opzichte van elkaar….. Markeren met viltstift… En als het dan past, wordt rondom polyester-filler & 2 matjes glasvezel met polyesterhars aangebracht. Is het naast stevig zat, nog goed waterdicht ook……

Buis onder andere buis rollen.
Lijkt te gaan passen.

Zaterdag 21 mei 2022.
Vandaag onderkant grote buis nog verder afschuinen met de haakse slijper met waterkoeling van plantenspuit. En ovaliteit opmeten en straks buizen slim op elkaar zetten. Beide buizen blijken ruim een halve cm ovaal. Markeringen gezet zo dat oval op ovaal komt.
Hijskraan op vrij vaste positie gezet door de hijskraan in de top aan zowel de trekker (staalkabels) als met een (blauwe lijn) op een boom aan de overkant vast te zetten.
Met een staaldraad takel lier (ook aan de trekker) door een blok boven in de ‘kraan’, in combinatie met stalen buizen als rollers onder de onderste buis, bleek exacte positionering uitstekend mogelijk. Na landen zijn de drie van wapeningsijzer gemaakte hijsogen van binnen terug gebogen en met een hamer terug getikt.
Binnenkort worden de twee buizen met elkaar verbonden met een combinatie van polyester-filler, polyesterhars en matjes glasvezel.

Overzichtsvideo hijskraan


Succesvol op elkaar!
Naad tussen mof (onder) en afgeschuinde buis (boven),
blijkt gem. 5 mm breed,
Binnenkant ook mooi gecentreerd.

Hemelvaart, donderdag 26 mei tm 29 mei 2022
Opdat er geen harde werkers verstoord raken door het prachtig indringende geluid van een haakse slijper, is Hemelvaart gebruikt om de grote meerderheid van de lekkende voegen met haakse slijper uit te slijpen. Tussen klei-talud en mestbak is daartoe water gezet. Omdat dit uit de lekkende voegen bleef lopen, is vrijdag gestart met voegen. Toen liep het nog uit de aller laagste open geslepen delen. Die zijn zondag gevoegd.
Omdat voegwerk vocht nodig heeft om uit te harden, het de komende dagen warm weer wordt en de voeger dan thuis werkt, is op een verhoging een sproeier op een tijdklok gezet. 8x per dag wordt even gesproeid. Sproeier staat hoog om zo min mogelijk last van de hoge buizen vlak bij de wand te hebben.
Wie zich af vraagt waarom er zeil tegen de muur zit. Dat heeft het zelfde effect en dan door en door. Binnenkort zullen er relatief dikke stukken cement op die hoeken worden aangesmeerd en dat geeft een beter resultaat als de muur door en door nat is in plaats van alleen de buitenste centimeter. Dit omdat het aan te brengen cement dikker dan die centimeter is en je als de ondergrond droog is, je meer kans op loslaten hebt. Het voegwerk zit niet dieper dan 1 centimeter.

Sproeier op verhoging midden in de zwemvijver houdt nieuw voegwerk nat,
opdat het kan doorharden.

Pinksterweekend 2022.
Dit weekend is eerst de ruimte tussen de twee op elkaar staande buizen met polyester-filler dichtgesmeerd. Dit is in wezen polyester-plamuur waar glasvezels voor extra sterkte aan toe zijn gevoegd. Naad is zo afgesmeerd dat er een egaal glooiend vlak tussen mof en buis is ontstaan, wat goed met twee matjes glasvezel en polyesterhars is af te werken. Hobbel de bobbel plamuur-werk geeft luchtinslag tussen plamuur en glasvezelmat en daarmee sterkteverlies.
Binnenkort worden de buizen op hun plek gezet. Daartoe worden de buizen met een bomen velhevel iets opgewipt en worden er zeg 3 cm dikke stalen buizen onder gelegd. Zo kun je makkelijk in 1 richting bewegen. 90 graden de andere kant op vraagt de buis op 4 klossen zetten en de buizen 90 graden draaien.
Die Egyptenaren waren net zulke slappe mannekes als de beheerder……
‘Tom Poes verzin een list’, kenden ze ook!

Polyester-filler met verharder eerst goed roeren.
De buiten naad tussen mof en bovenste buis is dicht gesmeerd.
Binnen naad afsmeren met polyester-filler.
De wind zorgde door de ruimte onder voor perfecte ventilatie!

Pinksteren 2022
Het weer werkte niet mee om buiten meerdere keren achter elkaar goed met polyester te kunnen werken. De dichtgesmeerde naad tussen de twee buizen is geschuurd en staat klaar voor 2 lagen glasvezel met polyesterhars.
Binnen werd tijdens de aanhoudende regenbuien gestart met de afbouw van de zuurstof-plantenbakken. Van trespa en met RVS schroeven zijn uiteinden gemaakt. Het geheel komt op 2 hardhouten balkjes op de bodem te staan. Om planten wat beter in de bakken te kunnen fixeren worden stroken betonijzermat met daar omheen wat gaas in de grond opgenomen en wordt de toplaag met fijn grind afgedekt.

Uiteinde zuurstof-plantenbak in wording.

Bijzonder plantgoed aangeschaft.

22 April is de verjaardag van de eigenaar van Hofstede Sterreschans. Sinds een jaar of 10 wordt er op die dag bijzonder plantgoed gekocht.
In verband met de kosten van een buitenplaats zou een geldboom niet misstaan….
Die vonden we niet, wel een benzineboom!
Of wat te denken van een kruising van een peer en een appel uit China?
Daar komen de laatste jaren vele noviteiten vandaan.

Een belangrijk deel van de planten en bomen in Nederland is door reizende mensen naar Nederland gehaald. Ook de kastanje is relatief nieuw in Nederland.

Veel gehoorde discussies over biodiversiteit hangen af van wat je nul meting is: het oorspronkelijk plantgoed, of het huidig aanbod. Op oude traditionele soorten leven weer andere organismen. Als je de nieuwe plantsoorten met hun specifieke organismen niet meeneemt, krijg je een vertekend beeld van de biodiversiteit in Nederland.

Met een veranderend klimaat en telkens maar toenemende wereldhandel, is het van belang hier met de sortimentskeuze op in te spelen. Hofstede Sterreschans plant naast het traditionele plantgoed, al zeker 25 jaar plantgoed aan wat beter bestand geacht wordt tegen de opkomende veranderingen. Komt bij dat buitenplaatsen traditioneel niet alleen ‘groenverzamelaarsoorden’, maar ook experimenteer-plekken zijn!
Op buitenplaats Vijverhof te Nieuwersluis werd de eerste ananas in Nederland in een kas gekweekt.

Een deel van de inkopen.
Volle auto, ex rollator……

Stormschade opruimen

De drie voorjaarsstormen brachten Hofstede Sterreschans schade toe.
Een tak uit een eik ging door het dak van de werkschuur.
Er waaiden een handje vol bomen om, plus een paar toppen uit bomen. Gezien de heftigheid van de storm viel het mee.

Naast opruimen, wordt aan ‘boom-obductie’ gedaan. Dit om de oorzaak te achterhalen. Van de buitenkant is er aan de onderkant van de stam vaak niks te zien. De omgewaaide bomen, of verloren toppen van es en esdoorn blijken allen boomziekte gerelateerd. De eik die de werkschuur vernielde lijkt een combinatie van 100+ jaar oud, hoog en vol in de wind. De eiken langs de laan naar het Amsterdam Rijn Kanaal, allen 150+ jaar oud, gaven geen krimp, OK 1 tak viel er uit.

Het beperkte bruikbare constructiehout zal worden verduurzaamd middels 1 jaar wateren (lees in de vijver liggen en rot bevorderende sappen, suikers, uit het hout laten spoelen & afbreken) en daarna ter plaatse tot timmerhout verzaagd en gedroogd. De meerderheid van bv de es is aangetast en zal tot kachelhout worden verzaagd.

Hieronder:
Rotte essen en zieke toppen esdoorns die al in de kern beneden is. Op de hofstede woedt helaas de esdoorn roetschimmelziekte. Een relatief nieuwe boomziekte die in de toppen begint doordat die minder blad gaan bevatten, naar beneden ‘afzakt’ en dan de sapstroom omhoog afknijpt waardoor de boom dood gaat. KLIK hier voor meer informatie.
Nadat een half omgevallen boom direct na de storm, aan de boom waar hij in was gevallen, is vastgezet, om doorvallen naar oprijlaan te voorkomen, kon het terrein opdrogen en is de boom met een 35 meter lange lijn aan dit zelfde punt met een trekker achterover getrokken. Op nat terrein heeft een trekker geen grip.

“Kunstzinnig” waarschuwingsbord en kletsnat terrein.
Van binnen volledig verrotte es, van buiten was er niks te zien.
Detail van binnen verrotte es.
Zieke esdoorn, zie zwarte plek. aantasting loopt al door tot beneden in de kern van de stam.
Andere es, ook van binnen verrot, zie oa het gevlekte hout.
Rotte kluit van een es
Gat in dak werkschuur door uit een eik gewaaide tak.
Beheerder Hofstede Sterreschans is op weg naar boven om de half omgewaaide boom aan deze boom vast te zetten zodat hij niet op de oprijlaan kan vallen.
Bijna daar, nog een 3 meter op de buik schuin omhoog over de tak kruipen en met een spanband de bomen innig met elkaar verbinden. Om te kunnen rooien werd deze ‘prettige plek’ nog een keer opgezocht….
En weer veilig naar beneden…. (met de professionele klimspullen)….


Bladblazer LW DvT gerestaureerd !

Op 18 februari 2022 is de oude Sachs bladblazer van ‘opa DvT’ na restauratie weer in gebruik genomen. Oa nieuwe Bing carburateur en ergens in Duitsland gevonden slag grotere zuiger en iets opgeboorde krukas-zuiger verbinding, voorzien van Stihl kettingzaag lager.
Briljant technicus! Met dank aan fa. Seeleman & Hoogendoorn’s Frank!
De bladblazer lijkt uit 1978 !

Leuk om een dergelijk oud apparaat met herinneringen weer in gebruik te kunnen nemen. In de jaren 80-90 werkte de huidige beheerder van Hofstede Sterreschans er op de voorplaats al mee. Wij verwijderden zo onder andere gemaaid gras. En uiteraard gevallen blad. Op de hofstede maaien we gras/blad op paden en zuigen het in de zelfde werkgang op. De gevormde bladaarde wordt weer voor jonge beplanting gebruikt. De circulaire economie in de praktijk!

Voor de storm Eunice uit heeft hij even stevig op de lindelaan de boel bladvrij geblazen.

Bouwjaar 1978 & weer aan de praat.
Een schoongeblazen lindelaan.