Valsplat & Hofstede Sterreschans doen mee aan de Open Monumentendag 2021.

Hofstede Sterreschans is een particuliere buitenplaats in de Utrechtse Vechtstreek.

HOEVE:
Valsplat zal het hoeve-complex (=de hofstede) op zaterdag open stellen voor belangstellenden. Alleen dan is auto’s achter de hoeve parkeren toegestaan. Parkeren in het park is altijd verboden.
Op zaterdag zullen er mensen van Valsplat en de eigenaar van Hofstede Sterreschans aanwezig zijn. Denkt u aan de 1,5m afstandsregel? Wij vertrouwen op ieders gezond verstand en medewerking.
IT bedrijf Valplat huurt de hoeve van Hofstede Sterreschans.
klik hier voor meer informatie over Valsplat.

PARK:
In het park kunt u een leuke wandeling rond de vijver maken. Dit kan ook buiten de Open Monumentendag. Het park is 365 dagen per jaar open gesteld voor wandelaars tussen zonsopgang en zonsondergang. Honden aan de lijn en niet buiten de paden komen.
Link naar de wandelkaart van Hofstede Sterreschans.
(Bij het woord ‘in’ van ‘in Nederland’, start een pad dat niet op de kaart staat en voert over een ongeveer rechthoekige heuvel naast/langs de vijver. Het toegangspad naar het achtererf van de hoeve staat ook niet op de kaart.)
Door onvoorziene omstandigheden is de eerste maaibeurt van het park niet door de groenaannemer afgemaakt. Wij bieden bij voorbaat onze excuses aan voor de nu wat (te) ruige onderhoudstoestand dan gebruikelijk. Normaal gesproken wordt het park 2-3x per jaar volledig gemaaid. Nu wij weer terug van vakantie zijn, wordt er aan een oplossing gewerkt.

Link naar centrale organisatie Open Monumenten Dag.
Link naar magazine open gestelde monumenten in de gemeente Stichtse Vecht 2021.

Groenaannemer gezocht

De vaste groenaannemer van Hofstede Sterreschans heeft tijdens de eerste maaibeurt van het park, onverwacht zijn werkzaamheden gestaakt.
Wij zijn op zoek naar een ander. Tips welkom!
En excuses aan onze wandelaars, voor het nu wat oerwoud-achtige aangezicht……

Biologische vijand eikenprocessierups jongt!

De voorjaar 2020 opgehangen 12 mezenkasten blijken een groot succes!

Inspectie leerde het volgende:
– In 3 van de 12 kasten is geslapen, te herkennen aan allleen keutels in de kast.
– In de overige 9 kasten zit een nest.

We kunnen dus concluderen dat de 12 nestkasten minimaal 9 gezinsuitbreidingen hebben gefaciliteerd. Binnenkort worden elders in het park nog 12 mezenkasten opgehangen. De koolmees eet de eikenprocessierups.

12 nestkastjes langs de eikenlaan naar het Amsterdam Rijn Kanaal
Circulaire nestkast: gemaakt van resthout uit de bouw.

Hoeve verhuurd!

Hofstede Sterreschans bereikte op 4 januari 2021 een mijlpaal: de hoeve werd betrokken door Valsplat BV. Dit bureau bestaat dit jaar 21 jaar en heeft ruim 35 medewerkers. Valsplat is een strategisch research en design bureau voor de digitale wereld.

Verhuur ruimtes voor uw zakelijk event
Zodra het corona-technisch kan, wil Valsplat de bijgebouwen aan derden gaan verhuren voor zakelijke events. Denk aan vergadering, training, brainstorm, bedrijf dag, symposium etc. In het omliggende park kan heerlijk worden gewandeld, nagedacht, ontspannen, gewandel-vergaderd……  
De hoeve is Valsplat haar hoofdkantoor, steevast noemen ze dat al jaren hun ‘clubhuis’.

Met de komst van Valsplat is de hoeve een nieuwe duurzame toekomst tegemoet gegaan. 
Hofstede Sterreschans & Valsplat zijn erg blij op elkaars pad te zijn gekomen!

Neem voor interesse contact op met Valsplat.
Zie hier Valsplat haar eigen Nieuwersluis introductie.
www.valsplat.nl
hello@valsplat.nl
www.sterreschans.nl (=voorlopige informatie verhuur bijgebouwen)


In 2008 heeft Hofstede Sterreschans een nieuwe koers ingezet. 
Dit alles om tot in lengte van jaren zo veel mogelijk mensen van de schitterende omgeving te kunnen laten genieten. Dat kan alleen als de zwaar negatieve exploitatie in een licht positieve wordt omgezet. Afhankelijkheid van een filantroop loopt immers eens dood. De voormalige agrarische schaal bleek te klein om kostendekkend te zijn. Zie hier voor artikel ‘Nieuwe economische dragers en pacht’
Na beëindiging van de agrarische activiteiten volgde een uitvoerige en kostbare restauratie. Het restauratiemotto was ‘herstel van oude looks & introductie van hedendaags comfort’. Zie hier ‘Fotoreportage restauratie’.
De hoeve lijkt na afbetalen van de restauratie self-supporting te zijn.
Voor duurzame instandhouding van ook het park is echter meer nodig. Daar zijn plannen voor, die verder uitgewerkt gaan worden. Wordt vervolgd….

Hoeve-complex Hofstede Sterreschans met 10 ha wandelpark op de achtergrond.

Hofstede Sterreschans doet mee aan NL Doet.

Zaterdag 14 maart gaan we een aantal klusjes doen. Denk aan het schilderen van de oudste schuur van de buitenplaats. Hij is uit 1750. Bij slecht weer kunnen we de binnenkant schilderen. Ook gaan we een hobbykwekerij wieden en deels verplaatsen. Of wat dacht je van leren snoeien van de 86 jaar oude eigenaar? Zijn zoon Michiel is die dag co-gastheer.
Bij de buitenhaard kunnen we bij normaal weer lekker opwarmen/zitten.
Zin om op de mooiste voor publiek opengestelde buitenplaats van Stichtse Vecht te helpen? Uiteraard kunnen we die dag even de benen strekken en een rondje door het park lopen.
Lijkt je dit wat? Schrijf je hier onder dan in. We zien je graag.
https://www.nldoet.nl/klus/een-mix-van-klusjes

Eerder verscheen dit artikel over ons in het blad In Arcadie: https://hofstedesterreschans.nl/wp-content/uploads/2017/11/20171101-Arcadie-Verhalen-van-vroeger.pdf