Biologische vijand eikenprocessierups jongt!

De voorjaar 2020 opgehangen 12 mezenkasten blijken een groot succes!

Inspectie leerde het volgende:
– In 3 van de 12 kasten is geslapen, te herkennen aan allleen keutels in de kast.
– In de overige 9 kasten zit een nest.

We kunnen dus concluderen dat de 12 nestkasten minimaal 9 gezinsuitbreidingen hebben gefaciliteerd. Binnenkort worden elders in het park nog 12 mezenkasten opgehangen. De koolmees eet de eikenprocessierups.

12 nestkastjes langs de eikenlaan naar het Amsterdam Rijn Kanaal
Circulaire nestkast: gemaakt van resthout uit de bouw.

Hoeve verhuurd!

Hofstede Sterreschans bereikte op 4 januari 2021 een mijlpaal: de hoeve werd betrokken door Valsplat BV. Dit bureau bestaat 20 jaar en heeft 30 medewerkers. Valsplat is een strategisch research en design bureau voor de digitale wereld.

Verhuur ruimtes voor uw zakelijk event
Zodra het corona-technisch kan, wil Valsplat de bijgebouwen aan derden gaan verhuren voor zakelijke events. Denk aan vergadering, training, brainstorm, bedrijf dag, symposium etc. In het omliggende park kan heerlijk worden gewandeld, nagedacht, ontspannen, gewandel-vergaderd……  
De hoeve is Valsplat haar hoofdkantoor, steevast noemen ze dat al jaren hun ‘clubhuis’.
Zie (tot zomer 2021) ‘Foto’s hoeve-complex op Funda in Business’

Met de komst van Valsplat is de hoeve een nieuwe duurzame toekomst tegemoet gegaan. 
Hofstede Sterreschans & Valsplat zijn erg blij op elkaars pad te zijn gekomen!

Neem voor interesse contact op met Valsplat.
Zie hier Valsplat haar eigen Nieuwersluis introductie.
www.valsplat.nl
hello@valsplat.nl


In 2008 heeft Hofstede Sterreschans een nieuwe koers ingezet. 
Dit alles om tot in lengte van jaren zo veel mogelijk mensen van de schitterende omgeving te kunnen laten genieten. Dat kan alleen als de zwaar negatieve exploitatie in een licht positieve wordt omgezet. Afhankelijkheid van een filantroop loopt immers eens dood. De voormalige agrarische schaal bleek te klein om kostendekkend te zijn. Zie hier voor artikel ‘Nieuwe economische dragers en pacht’
Na beëindiging van de agrarische activiteiten volgde een uitvoerige en kostbare restauratie. Het restauratiemotto was ‘herstel van oude looks & introductie van hedendaags comfort’. Zie hier ‘Fotoreportage restauratie’.
De hoeve lijkt na afbetalen van de restauratie self-supporting te zijn.
Voor duurzame instandhouding van ook het park is echter meer nodig. Daar zijn plannen voor, die verder uitgewerkt gaan worden. Wordt vervolgd….

Hoeve-complex Hofstede Sterreschans met 10 ha wandelpark op de achtergrond.

Hofstede Sterreschans doet mee aan NL Doet.

Zaterdag 14 maart gaan we een aantal klusjes doen. Denk aan het schilderen van de oudste schuur van de buitenplaats. Hij is uit 1750. Bij slecht weer kunnen we de binnenkant schilderen. Ook gaan we een hobbykwekerij wieden en deels verplaatsen. Of wat dacht je van leren snoeien van de 86 jaar oude eigenaar? Zijn zoon Michiel is die dag co-gastheer.
Bij de buitenhaard kunnen we bij normaal weer lekker opwarmen/zitten.
Zin om op de mooiste voor publiek opengestelde buitenplaats van Stichtse Vecht te helpen? Uiteraard kunnen we die dag even de benen strekken en een rondje door het park lopen.
Lijkt je dit wat? Schrijf je hier onder dan in. We zien je graag.
https://www.nldoet.nl/klus/een-mix-van-klusjes

Eerder verscheen dit artikel over ons in het blad In Arcadie: https://hofstedesterreschans.nl/wp-content/uploads/2017/11/20171101-Arcadie-Verhalen-van-vroeger.pdf

Biologische bestrijding eikenprocessierups.

Zaterdag 15 februari 2020 zijn door de imker van Hofstede Sterreschans 12, door hem zelf gemaakte nestkastjes, langs de laan naar het ARK opgehangen. Dank!
De kastjes hebben een maatvoering waar koolmezen dol op zijn. De daar hopelijk gaan broedende koolmezen, zijn dol op de eikenprocessierups. Iedere rups die zij opeten, is minder potentiële overlast. Ondanks dat de eiken langs het ARK vol met de eikenprocessierups zitten, heeft Hofstede Sterreschans nauwelijks last. Wij vermoeden dat dit door de grote biodiversiteit in het park komt.

In combinatie met een ander maaibeheer per 2020 voor deze ARK-laan, hoopt Hofstede Sterreschans het aantal eikenprocessierupsen ook langs deze laan op biologische wijze nog verder terug te dringen. Door de hardere en drogere grondslag, ontwikkelt fluitenkruid zich hier minder. Ook doen bolletjes als sneeuwklokjes het daar minder goed. Winter 2019/2020 zijn wederom bollen aangeplant. Ook deze lokken insecten en wel vroeger in het seizoen dan ander bloeiend gewas, namelijk als de eikenprocessierups ook weer tot leven komt.

Per voorjaar 2020 zal deze laan nog minder dan voorheen worden gemaaid. De gedachte is om in mei/juni alleen het wandelpad, de struiken en een pad langs de noordelijke slootkant vrij te maaien. Langs die noordelijke sloot wordt het gewas anders zo hoog, dat het risico om daar later in het seizoen, bij uitmaaien van de slootkant, in de sloot te rijden, onnodig groot wordt. Je ziet de slootkant dan echt niet meer…
Zonder maaibeurt blijven de eiken in hoog gras/gewas staan, vol met hun biologische vijanden. Als de rupsen zich gaan ontwikkelen, komen ze zo hopelijk meer biologische vijanden tegen. De slootkanten maaien we vermoedelijk op zijn laatst pas tegen de winter.

In het overgrote deel van het park is de eikenprocessierups in nog veel mindere mate aanwezig. Vermoedelijk omdat daar nog veel meer (bloeiende) (on)kruiden/planten/struiken zijn, waar de biologische vijand van de eikenprocessierups graag op leeft en zo dichter bij de eikenprocessierups is. Als die ‘biologie’ het daar goed heeft, gaat die niet zondermeer een paar honderd meter verderop naar die ARK laan kijken. Waarom zouden ze?

De kastjes zijn gemaakt van resthout uit de bouwwereld.
Circulaire economie, al eeuwen op Hofstede Sterreschans!

Laan naar het ARK met 12 mezenkasten.
Detailopname: geheel van resthout uit de bouw gemaakte kasten.
Schitterend vakwerk van een oud timmerman!
Bijenkasten dragen bij aan de bestuiving.
Het hele jaar door bloeit er van alles, waardoor er voedsel voor de bijen in overvloed is.

Stormschade Ciara

Ciara is uitgeraasd.
De schade in het park van Hofstede Sterreschans beperkt zich gelukkig tot afgewaaide takken en 1 omgewaaide es.
Maar net goed ging de enige boom die omwaaide. Een es. Hij kwam op onze inrit en niet op het fietspad of de Rijksstraatweg. Ook hier deed de essentaksterfteziekte snel haar werk. Afgelopen zomer is hij nog gecontroleerd en toen zat er nog geen zwam op. Zie rechts van de stam. De voet is al rot. De foto’s spreken voor zich. Zie de iets gestippelde verkleuring van de rechterhelft van de stam: aantasting. En zo staan er meer essen….. Zonder externe aantasting, als zwammen, is het al lastiger te zien, maar verkleuring van takken en aanmerkelijk meer bewegen van de wortelvoet bij wind, zijn redelijke duiders dat het foute boel is. Echter, het proces van gezond naar opgegeven/gevaarlijk, verloopt binnen een jaar, mogelijk half jaar. Het is ondoenlijk om in NL alle bomen op een dergelijke frequentie te controleren.

De meerderheid van de schade op Hofstede Sterreschans is es gerelateerd.
Wij frezen dat de komende paar jaar vrijwel alle essen uit Nederland gaan verdwijnen. Nadat men er, net als bij indertijd de iepziekte, in slaagt om resistentie klonen te ontwikkelen, zal het essenbestand weer toenemen. Dat kan zo maar 10-15 jaar duren.

Wat is dat, die essen ziekte? Klik hier voor link naar Wageningen Universiteit info.
Interessante video? Klik hier voor onderzoek essenziekte v.e. professor van KEW.org

Rotte voet.
Omgewaaide es ligt net op de inrit van Hofstede Sterreschans.